10.8.08

Finlandssvenskt på nätet

Den finlandssvenska science fiction- och fantasytidskriften Enhörningen har fantastiskt nog överlevt sen 1987 (på nätet sen 1998). Det allmänna intrycket av den omfattande nätversionen är ambitiöst och någorlunda analytiskt. Tyngdpunkten är på nyare fantasy och science fiction. Innehåller även finlandssvenska originalnoveller! Utgiven av Ben Roimola, uppenbarligen en av dessa flitiga och uthålliga daggmaskar i den finlandssvenska kulturens mylla.

Motkulturfonden samlar en viss sektor av den intellektuella finlandssvenska vänstern, typ läsare av Ny Tid. Mest intressant är det alternativ-passiva valet av namn, som om man genast från början velat markera sitt under- eller sidoläge. I alla fall har Motkulturfonden funnits ett år nu och verkar ha funnit sin nisch. Bra för den finlandssvenska debatten.

Magnus Londen tycks vara en av de få finlandssvenska författarna med egen hemsida på nätet. Londen är ju också journalist, och här finns ett arkiv med hans gamla artiklar och kolumner. Tack för det. T.ex. ett intressant bildreportage från Hogland.

1 kommentar:

Anonym sa...

Debatten på Motkulturfonden verkar inte vara så överdrivet aktiv för närvarande...